Karpuz, "likopen" açısından oldukça zengin bir meyvedir. Karpuz ve taze sıkılmış karpuz suyu domatesten daha fazla likopen içerir.
Likopen antioksidan özelliği sayesinde kansere karşı koruyucu bir maddedir. Doku ve organlara bağlanarak serbest radikal olarak adlandırılan zararlı toksinlere karşı koruma sağlar,damar sertliğini azaltır, iyi kolesterolü destekleyerek kardiyovasküler hastalıkların oluşma riskini azaltır.
Unutkanlığı giderir.
Karpuzda bulunan yüksek miktarda potasyum ise kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesinde yardımcıdır, aynı zamanda iyi bir lif kaynağı olduğu için bağırsak hareketlerini düzenler ve bağırsak kanserini önlemede rol oynar.
Bir porsiyon karpuz (yaklaşık bir fincan),günlük C vitamini ihtiyacının %8'ini karşılar.
Karpuz çekirdeklerinin de içinde bulunan “cucurbocitrin” kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olur.
Sıcaklıkların arttığı bu günlerde, bolca bulunan karpuzun, insan sağlığı açısından oldukça yararlı olması nedeniyle bolca tüketilmesi önerilir. Yağ ve kolesterol içermediği ve düşük kalorili olduğu için de yaz diyetlerinin vazgeçilmezi konumundadır.
Unutkanlığı giderir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder